Gone Camping Tjeckien

Prag och Chesky Krumlov – två tjeckiska pärlor

Vi packar husbilen och åker söderut för att plocka två russin ur kakan Tjeckien – Prag och Chesky Krumlov. Här njuter vi av god öl, lite annorlunda shopping och vandring bland sandstensformationer. Sevärdheter, historia och mäktiga kyrkor smyckar vår vistelse och när vi sedan lämnar landet där forna Östeuropa möter väst på ett härligt sätt känner vi oss både uppfyllda och tomma. Hit åker man gärna mer än en gång.

Prag Centrum

Prags vackra innerstad

Få säger emot dig om du påstår att Prags centrum är ett av Europas vackraste innerstäder. Vi tar oss dit från campingplatsen med spårvagn och spenderar sedan förmiddagen till fots. Efter några stop för att fylla på energidepåerna kan vi insupa häftiga, minnesvärda och like-bara vyer från staden.

shopping i Prag

En lite udda shoppingtur i Prag

Ibland bränner det lite i plånboken när man kommer till andra länder. Kanske speciellt där kulturen och historien skiljer sig en del från den svenska. Vi shoppar skivor och går på loppis för att sedan inhandla presentpapper för att slå in något fint till de där hemma. Efter det unnar vi oss en öl på microbryggeriet U Dobrenskych. Det var vi värda!

Gourmet Hiking Escapes

Utflykt för kräsna smaklökar i Prags omgivande natur

Vi kombinerar tre saker som gör livet lite extra härligt att leva – mat, öl och hiking – tillsammans med Gourmet Hiking Escapes. Vi hänger med i deras bil en bit ut från stan och stannar till på flera stop på en välplanerad rutt; ett bryggeri, en vandring genom sandstensformationer och avslutar på en restaurang med genuin tjeckisk husmanskost.

Chesky Krumlov

Ett besök i Chesky Krumlov

Chesky Krumlov är ett Prag i miniatyr, med strömmande vatten, vackra broar och charmiga gränder. Här, när man strosar runt bland byggnader i gotisk och renässans-stil, är det inte svårt att låta fantasin ta en tillbaka flera hundra år tillbaka i tiden. Vi besöker den anrika byns tortyrmuseum för att sedan ta oss upp till det vackra slottet, högst upp på en klippa.

campingboende i Tjeckien

Vårt campingboende i Tjeckien

Camping Dana Troja, Prag
Campingen i Prag

Trots att det bara är 20 minuter till Prags stadskärna är det här lätt att hitta lugnet.

Dessutom har du Prags botaniska trädgård, stadens zoo och slottet Troja på gångavstånd. Här ryms endast ett dussintal fordon, och mäter ditt ekipage lngre än 7 meter är rådet att söka sig någon annanstans – du får helt enkelt inte plats.

Camping Paradijs
Campingen i Chesky Krumlov

Med stora ytor och prunkande grönska och läget intill Vultava-floden gör att man snabbt känner sig hemma på Camping Paradijs i södra Tjeckien.

Fakta om programmet

Text & foto

Text
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Skagenröra

2 personer

Ingredienser:

Finhackad rödlök

1 del creme fraiche
1 del majonäs
Dill och hackad gräslök
Lite pressad citron
Räkor
Salt och peppar
Avocado
Bröd

Bland lök, creme fraiche och majonäs, dill och gräslök i en skål. Blanda väl.
Pressa lite citron över räkorna och tillsätt till blandningen.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg Skagenröran på valfritt bröd och toppa med skivad avokado.