Bourgogne

Bourgognes smaker och historia

Route des Grands Crus är kanske den kändaste vägsträckan bland turister i Bourgogne. Längs denna passerar vi mängder av byar med välkända namn – inte minst för den vinintresserade. För här tillverkas några av världens dyraste viner, men det finns goda alternativ du kan njuta av utan att bli ruinerad. 

Dijon i Beaune

Dijon-tillverkning i Beaune

Beaune är en smakrik och vacker stad med 15 000 invånare. Här finns gott om fina restauranger och på lördagar en härlig marknad. Men vi besöker dijon-producenterna tillika familjeföretaget La Moutarderie Fallot där man tillverkat den välkända senapen i över 200 år.

Hospices de Beaune

Hospices de Beaune

Gone Camping-teamet besöker olika platser med olika historia, och det är inte alltid det som hänt på platsen är så trevligt. Likaså här, men berättelsen man får ta del av när man besöker Hospices de Beaune värmer ändå i hjärtat.

tunnbinderi

Tunnbinderi

Druvan, näring I jorden, soltimmar och temperatur. Ja, det är många saker som påverkar ett vins smak. Men en sak som också i allra högsta grad är väsentlig, men som sällan nämns är tunnan. Vi testar på tunnbinderi och lär oss mer om hantverket bakom tillverkningen.

Vinprovning i Bourgogne

Provsmakning av vin och ost i Beaune

Precis som med allt annat så ökar njutningen med kunskap. Därför är vårt nästa äventyr så lustfyllt. Vi besöker en av de många vinbutikerna där de erbjuder provning och undervisning i allt från tillverkning till jordens roll i smakresultatet. Efter det beger vi oss till en ostbutik där utbudet är enormt.

campingboende Bourbogne

Vårt campingboende i Bourbogne

Cent des Vignes
Cent des Vignes

Vi checkar in på Cent des Vignes tio minuters promenad från Beaunes centrum. En välskött anläggning som är lätt att tycka om. Om du har ett ekipage längre än 7 meter är det klokt att säga till vid bokningen – då kan du få en av de större tomterna.

Fakta om programmet

Text & foto

Text
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film