auschwitz

Ljuvliga stränder och mörk historia i Polen

Vi tar färjan från Karlskrona och kommer utvilade till Polen dagen därpå. Här njuter vi av stranden på Hel, vi tar pulsen på underbart vackra Kraków och avslutar med ett besök på en av jordklotets mörkaste platser – koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Polska Rivieran, Hel

Milslånga stränder på halvön Hel

Många kallar det för den polska Rivieran, och det är inte svårt att förstå varför. För på halvön Hel är det lätt att trivas om du gillar sol, bad och långa stränder. Samhället med samma namn som halvön är en sedan länge en badort där societeten frotterade sig. Idag lockas soldyrkare, badjävlar och shopping-tokar.

En av Hels mest kända sevärdheter är Kurviga huset som delvis ritats av svensken Per Dahlberg. Från samhällets fyrtorn får du svårslagen utsikt över Europas längsta träpir. Väl värt ett besök.

Krakow Stock

Med kärlek för Kraków

Krakow är en charmig stad ungefär lika stor som Stockholm. Här finns, som Martin uttrycker det, en småskalig storstadspuls — både hippt och historiskt.

Polen ligger prismässigt lägre än Sverige när det gäller mat, shopping och aktiviteter, men här kan du också göra fynd för såväl ögat som själen. På det stora medeltida torget står 800 år gamla Mariakyrkan med världens största träaltare — 13 meter högt och 11 meter brett. Vi äter en bit mat i de judiska kvarteren och avslutar kvällen med ett besök på jazzklubb.

auschwitz

Auschwitz – ett besök alla borde göra

En timme öster i Kraków ligger Oświęcim. Här finns det enda koncentrationsläger bevarat och öppet för besökare – Auschwitz-Birkenau. Hit fördes inte mindre än 1,3 miljoner människor under de fem åren som lägret var aktivt. Få av dem kom tillbaka.

Campingboende Polen

Vårt campingboende i Polen

Camping 34, Sopot
Camping 34

Under vår natt på Hel bodde vi på Camping 34. En modern anläggning med något av en surfhängskänsla. Här finns 350 platser och öppna gräsytor. Anläggningen ligger precis vid stranden och endast 15 minuter in till stan.

Campsite, Adam 49 Krakow, Poland
Adam 49

När vi spenderar våra dagar i södra Polen checkar vi in på campingplatsen Adam 49. En enkel och småskalig anläggning med plats för cirka 20 rullande ekipage. Här har du floden Wisla som närmsta granne och storstaden Krakóws sus och dus ligger endast 5 kilometer bort.

Fakta om programmet

Foto

Silverbullet Film

Programledare

Martin Örnroth

Husbil

Hymer / Husbil365.se

Martins äggröra med bacon

2 personer

Ingredienser
4 ägg
6 skivor bacon
Salt och peppar
2 msk grädde
Smör

Gör så här
Hetta upp pannan och stek baconskivorna på hög värme utan fett, gärna i en teflonpanna.

Vänd på dem när de fått färg och lägg upp på hushållspapper för att rinna av när de är klara.

För 2 personer är det lagom med 4 ägg. Knäck dem i en bunke och vispa upp dem lätt med en gaffel. Salta och peppra innan du lägger i en klick smör i pannan. Stek sedan på medelvärme under ständig omrörning. När äggen börjar stelna häller du i ett par matskedar grädde och rör om. Klart.