Okända Slovenien

Vi åker till Slovenien, både högt och lågt. Vi besöker de häpnadsväckande Škocjangrottorna och drar på mountainbike-äventyr i Kranjska Gora, downhill-åkning i Ingemar Stenmarks favoritbackar. Under vistelsen bor vi dels på en strandcamping vid Adriatiska havet, Kamp Adria, dels på Camping Bled. På den senare lagas det en karljohanssvampsrisotto, bl.a. på vin från vingården Cotar där vi också gjort ett besök.

Ett besök i bedårande Piran

Att slovenska Piran är en av de mest fotograferade städerna kring Medelhavet förvånar föga när vi traskar omkring bland smala gränder och de slitna men vackert målade husen. Att gällande valuta är euro är ingen nackdel, då det blir enkelt att räkna om den svenska kronan när vi äter, dricker och njuter. Priserna här är dessutom fortfarande relativt låga.

Långt ner i Škocjangrottorna

Ett av världens mest imponerande grottsystem hittar du i just Slovenien. Škocjangrottornas djup och mystiska uppenbarelse lämnar avtryck på näthinnan långt efter vi kommit upp till jordytan. Gångarna, tunnlarna och salarna i det urholkade kalkberget är häftigt upplysta och väl värda ett besök.

Skördetider för slovenska viner

Vin är kanske inte det första du tänker på när du hör om Slovenien, men faktum är att de tillverkat den omtyckta drycken här i flera tusen år. Vi besöker Cotar – en slovensk vingård mitt under skördetiderna, men ägarna tar sig tid och visar oss gärna runt och bjuder på smakprov.

Häftiga vyer i Bled

En tredjedel av Sloveniens yta är naturskyddat område och den lilla byn Bled, som ligger bredvid sjön med samma namn, är inget undantag. Makalösa miljöer, stillsam atmosfär och Vintgar gorge är tre ypperliga anledningar att stanna till här i en eller ett par nätter.

Utför med mountainbike i Kranjska Gora

Det går alldeles utmärkt att sysselsätta sig med utförsåkning även när det är barmark. Vi byter skidorna mot mountainbike och susar ner för Ingmar Stenmarks favoritbackar i Slovenska Kranjska Gora. Det är inte alls så svårt som det kan verka. Det är som Ingmar själv sa – bar å åk.

Vårt campingboende i Slovenien

Adria Camping är en fyrstjärnig anläggning som ligger cirka en halvtimme öster om Pilan. Här erbjuder de sina gäster 430 tomter och 20-tal villavagnar för uthyrning. Campingplatsen ligger vid den slovenska rivieran som lockar till sköna dopp.

 

Camping Bled ligger precis nere vid sjön med samma namn. Här erbjuds du 280 campingtomter i varierande storlek och priserna är ungefär som i Sverige. Om du får lust att lyxa till det kan du hyra någon av anläggningen glampingstugor med eget badrum, egen badtunna och färsk frukost varje morgon.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Risotto på karljohansvamp

4 personer

50 gr torkad Karljohanssvamp
5 dl varmt vatten
5 dl hönsbuljong
2 dl vitt vin (gärna Malvasia)
5 schalottenlökar
3 msk olivolja
3 dl risottoris
1 dl finstrimlad persilja
2 dl riven parmesan

Lägg svampen i en skål, häll på vattnet och låt stå i 30 min tills svampen blivit mjuk. Ta upp svampen (behåll vätskan) och skär den i mindre delar. (Spara några fina till garneringen som steks i lite olivolja och sedan får rinna av på hushållspapper).

Blanda svampvätskan med buljongen och vinet. Koka upp och håll varmt.

Skala och hacka löken. Fräs lök och svamp i oljan i en gryta under omröring utan att de tar färg. Tillsätt riset och låt fräsa med under ca 1 minut under omröring.

Häll på hälften av buljongen och koka riset på svag värme. Rör om då och då.