Österrike med Plåtis

Österrike – Salzburg, saltbrott och Hallstatt

Följ med till kulturens och vyernas Österrike. Från klassiska Mozart till musikalernas musikal, Sound of Music. Från djupa gångar till höga berg. I Salzburg, Salzkammergut och Alaussee bjuds vi på  fröjder för både öga och öron.

Salzburg

Salzburg – Både klassiskt och musikal

Vi stannar till i vackra, österrikiska Salzburg, som är ungefär lika stor som Uppsala. Här bor 150 000 invånare som har promenadavstånd till det mesta staden har att erbjuda. Du som besöker Salzburg och sett Sound of Music nyligen kommer nästan garanterat att känna igen dig på flera platser; Mirabell Palace och Salzburg-residenset för att nämna några. Men Salzburg är inte bara musikal. Här föddes också en av de stora – Mozart – och arvet lever vidare. Här arrangeras inte sällan konserter men Amadeus verk eller Vivaldis.

Ölfestival i Salzkammergut

Ölfestival i regionen Salzkammergut

Vi lämnar Salzburg och åker med fager utsikt bland österrikiska berg, in i regionen Salzkammergut. Här kryllar det av ölfestivaler och en av de mest traditionella är den som går av stapeln i Altaussee. I traditionella kläder går man till festplatsen genom de vackra bergsmiljöerna. De mest hängivna gör det till en flerdagars pilgrimsvandring och slutmålet är festplatsen. Vi nöjer oss med ett par timmars promenad och njuter självklart av drickpauserna. För dig som vill komma undan de mest turisttäta dagarna är måndagen att rekommendera.

Saltbrottet i Altaussee

Saltbrottet i Altaussee

Vi tar oss till källan till områdets ekonomiska rikedomar – de 63 km långa saltbrottsgångarna, fördelade på 18 våningar. Här har man utvunnit salt sedan 1147, och som många vet var det på den tiden för att konservera mat. Här, i dessa gångar, förvarade också nazisterna sina mest värdefulla krigsbyten under andra världskriget – konst till ett uppskattat värde av 30 miljarder kronor.

Hallstatt

Gemytliga Hallstatt

Resan till nästa mål under vår vistelse i Österrike gåt uppåt, upp i bergen. För att komma upp till Hallstatt måste vi dock byta ressätt. Med tåg och båt tar vi oss till Hallstatt. En UNESCO-klassad by med 1000 invånare. Hit reser många turister och när man ser sig omkring är det lätt att förstå varför. Det gör inget alls att besöka Hallstatt en gråmulen dag, då dimman trollskt vilar mot bergväggarna.

VI avslutar vår vistelse i Österrika med att åka tåg (och gå) till Schafberg. Här finns hotell och restaurang och en utsikt som tack och lov är svår att få av näthinnan.

Campingboende i Österrike

Vårt campingboende i Österrike

Camping Nor Sam
Camping Nor sam

Camping Nord Sam ligger ca 15 minuters bussresa från Salzburgs centrum. Här hittar du en lummig anläggning där höga träd ger avskildhet mot eventuella grannar. Här finns också pool för den som vill svalka sig.

Camping Berau
Camping Berau

Camping Berau ligger i regionen Salzkammergut och här erbjuds du, förutom läget och den vackra vyn över Sankt Wolfgangsee också service och standard i världsklass.

Fakta om programmet

Text & foto

Text
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Champinjon toast för 2 personer

2 personer

Ingredienser

Ca 150 gr champinjoner
½ dl persilja
Smör
Salt och peppar
2 skivor rostbröd
1 vitlöksklyfta

 

Börja med att ansa champinjonerna och borsta bort ev jord. Vid behov kan du dela dem på hälften.

Sen är det dags att för en rejäl klick smör och i med champinjonerna. Låt steka några minuter. Skala och krossa en vitlöksklyfta som du lägger i pannan. Stek tillsammans i ytterligare 4-5 minuter.

Tillsätt sedan salt och peppar.

Rosta dina bröd, antingen i en brödrost eller i stekpanna.

Lägg sedan upp champinjonerna på brödet och avsluta med en nypa hackad persilja.