Medeltidsveckan, man with sword, Visby, Gotland, Sweden, Sverige

Gott och blandat på Gotland

Gotland är mycket mer än soliga bad och får. Vi besöker Gutarnas ö och hinner med både Medeltidsveckan och häftiga Lummelundagrottan. Men vi sätter också våra konstnärliga talanger på prov med lerdrejning.

Etelhems krukmakeri, dreja, Gotland, testa på

Testa på drejning på Etelhems krukmakeri

Det är inte lika lätt som det ser ut, men det är väldigt rogivande. Och känslan av att förvandla en klump med lera till något du själv sedan kan dricka eller servera kaffegrädde ur är en härlig känsla. På Etelhems Krukmakeri kan alla som vill testa på att dreja sitt eget alster för en mindre summa pengar. Härlig och kreativ avkoppling.

Medeltidsveckan Visby

Medeltidsveckan i Visby

Välkommen till Wisby år 1361. Den första veckan i augusti förvandlas nämligen den vackra sommarstaden till en medeltidsby. Överallt kan du ta del av konsthantverk, teaterstycken, musik, jyckel och tornerspel. Medeltidsveckan erbjuder upplevelser som är svåra att hitta någon annanstans.

Lummalundagrottan Gotland

Lummelundagrottan

Cirka 15 minuter från Visby hittar du en av Gotlands mest kända sevärdheter. En attraktion som är mycket äldre än både ringmur och riddare, nämligen ca 435 miljoner år: Lummelundagrottan.

Ejmunds gård

Klimatsmart nötkött från Ejmunds gård

Högklassig nötköttsproduktion är tyvärr inget som blir vanligare och vanligare, men på Ejmunds Gård gör de precis det. Djuren äter enbart foder som är fritt från antibiotika och hormoner och i gårdsbutiken hittar du godsaker som smakar lika bra på tungan som samvetet.

Boende Gotland, Kneippbyn resort, Gone camping

Vårt boende på Gotland

Kneippbyn Resort Visby
Kneippbyn Resort Visby

Vi använder Gotlands enda femstjärniga anläggning som utgångspunkt: Kneippbyn Resort Visby. Med havsutsikt och magiska solnedgångar för den som föredrar viloläge, och vattenland och nöjesfält för de med mer spring i benen.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Carpaccio med tryffelvinegrette

Carpaccio med tryffelvinegrette

4 personer

500 gr tunnskuren oxfilé
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Ruccola
Parmesan
Tryffelvinegrette
Citron

Så här gör du: 

Perfekt rätt att laga då man varken har grill eller stekpanna men vill bjuda på något lyxigt. Det går naturligtvis utmärkt att göra sin egen carpaccio. Ta i så fall fram den frusna oxfile-biten ca 30 min innan det är dags att skära upp den. Skär köttet i tunna skivor med en vass kniv. Om de blir lite för tjocka kan du mangla ut dem med handen eller med smörpapper och kavel.

Fördela skivorna på tallrikarna. Strö över flingsalt, mald svartpeppar, olivolja och ruccola. Riv parmesanost grovt och strö över. Toppa med tryffelvinegrette och servera med en citronklyfta.