Åland avsnittsbild havskajak

Vrakfynd och havskajak på Åland

Mitt mellan Finland och Sverige, endast 2 timmar med färja från Grisslehamn, ligger Åland. En självstyrande del av republiken Finland, där förstaspråket är svenska och där den aktuella valutan är Euro. En blandning av våra båda länder, skulle man kunna säga.

Vattenvägen till Åland

Vattenvägen till Åland

Vi tar färjan över till Åland, och det tar cirka två timmar hamn till hamn. Det är bekvämt och du har tillgång till såväl förströelser som enarmade banditer och taxfreebutik. Annat var det förr. Då kunde en postleverans till Åland kunde ta mellan 6 och 18 timmar, beroende på väder. Många postbönder, som de som rodde eller seglade med posten, gick genom isen och försvann för alltid. Mer om den farliga postgången till Åland på 1600-, 1700- och 1800-talet hittar du på Post- och Tullhus i Eckerö.

Havskajak på Åland

Havskajak mot Kobba Klintar

Det åländska öriket består av över 6000 kobbar och skär, så ett utmärkt sätt att upptäcka miljöerna här är med havskajak. Vi tar en dagstur med utgångspunkt Mariehamn och tar oss till Kobba klintars lotsstation. Här kan du idag förkovra dig i Ålands sjörfartshistoria här, om nu inte själva utflykten är målet. 

Stallhagen öl

En sjunken kista med flytande skatter

Ett örike är av naturliga skäl beroende av sin sjöfart, och det märks tydligt i centralorten Mariehamn. Här ligger dels pensionerade Pommern, som på sin tid (ca 100 år sedan) var ett av världens snabbaste fartyg. Idag är hon ett museifartyg. Ett annat museum i Mariehamn är Ålandsmuseum där du bland annat läsa mer om vraket från 1800-talet som bar på bland annat champagne. Idag världens äldsta. För ett par år sedan gick två av flaskorna under klubban för 240 000 respektive 290 000 kronor.

Boende på väg mot Åland

Vårt boende på och på väg mot Åland

Grisslehamns Marina och Camping
Grisslehamns Marina och Camping

Bo i Roslagen och precis vid havet, men skärgården inom räckhåll. Här finns stugor och campingtomter med tillgång till el, men också närhet till såväl bastu och butik som äventyrsgolf, grillplats och restaurang.

Degersand Resort
Degersand Resort

Cirka 20 minuter från färjeläget i Eckerö, längs ute på en udde och granne med en av Ålands vackraste stränder, hittar du fina Degersand Resort. Utöver strandnära campingtomter finns här fint inredda stugor med hög standard.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Lyxig chokladdryck

Lyxig chokladdryck

4 koppar

5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
70 gr mörk choklad av god kvalitet (gärna Valrhona 70 %)
1 dl vispad grädde

Så här gör du:

  1. Häll mjölk och grädde i en kastrull
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i gräddmjölken
  3. Lägg även ner stången
  4. Bryt chokladen i små bitar och lägg dem i en annan kastrull
  5. Koka upp gräddmjölken
  6. Sila ner gräddmjölken i kastrullen med chokladen, så att vaniljstången inte följer med, och rör om tills chokladen smält.
  7. Toppa med vispad grädde och servera