Danmark, Skagen

Vår granne i väst – Danmark

Vår granne i inte sällan en genomfart för att nå längre söderut i Europa, men vi har valt att syna landet från norr till söder. Vi upptäcker flera saker som vi inte visste fanns och känner så väl vinden i håret och sand mellan tårna.

Fisknät i Skagen

Med en fot i varje hav i Skagen

Att stå med en fot i Kattegatt och en i Skagerack är en märklig känsla, och här kan du göra precis det. Men Skagen är mycket mer än Danmarks nordspets. Samhället har mängder av godsaker att bjuda på; gemytlig stämning och flera caféer och restauranger att avnjuta danska klassiker inom mat och dryck.

Råbjerg mile

Råbjerg mile – En vandrande sanddyn

Råbjerg mile är en vandrande sanddyn mellan Skagen och Frederikshavn. Den täcker ett område på cirka 1 kvadratkilometer och flyttar sig mellan 15 och 20 meter varje år. Det innebär att den om 100-200 år kommer att täcka huvudvägen till Skagen.

Blocart på Römö

Blocart på Römö

Römö – en mycket platt ö som du når med bil – ligger i sydvästra Danmark, ganska nära den tyska gränsen. Den har tillsynes ändlösa stränder och landskapet bjuder på härliga vindar som du kan dra nytta av på olika vis. Röml är ett eldorado för kite-surfare och blocart-entusiaster. Det senare kan beskrivas som en blandning av vindsurfing och gokart.

Lakolk Camping

Vårt campingboende i Danmark

Poul Eeg Camping Link
Poul Eeg Camping

Poul Eeg Camping är en högklassig anläggning i Skagen. Här finns både stugor och campingtomter. Tomterna är inte sällan separerade med buskage vilket ger intrycket av att Poul Eeg Camping är mindre än vad den faktiskt är.

Lakolk Camping
Lakolk Camping

Lakolk Camping på Rømø (Römö) är en förhållandevis gigantisk anläggning i sydvästra Danmark. Här finns – utöver mängder av campingtomter och stugor – restauranger, mataffär och butiker. 

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Toast Skagen

Toast Skagen

2 personer

2 dl räkor utan skal, helst handskalade
2 msk hackad rödlök
3 msk majonnäs
3 msk crème fraiche
2 msk hackad dill
3 vita brödskivor
1 msk smör
2 citronklyftor
2 dillkvistar
Salt och nymalen vitpeppar
2 tsk löjrom eller annan rom (valfritt)

Så här gör du: 

Grovhacka räkorna men spara några hela till garnering. Lägg i en skål. Blanda räkorna med majonnäs och crème fraiche.

Skala och hacka rödlök, tillsätt. Hacka dill fint och tillsätt den. Smaka av räkröran med salt och vitpeppar.

Skär upp två skivor bröd och skär bort kanterna. Stek bröden på båda sidorna i smör. Dela det tredje i två trianglar. Lägg upp på tallrik.

Skeda upp räkröran på de smörstekta bröden. Garnera med några hela räkor, en brödtriangel var, dillkvist och citronklyftor. Dekorera ev. med löjrom.