Utgångspunkt: Skåne

Utgångspunkt: Skåne – Ven, gin och dyk

Med nordvästra Skåne som utgångspunkt utnyttjar vi närheten till vattnet. Vi tar en sväng över till Ven, den platta vackra ön precis mellan Sverige och Danmark, för att där titta på stjärnor och ekfatslagrad gin som lyssnar på reggea (!). Vi tar oss sedan till Mölle och testar på att dyka.

cykeltur på Ven

En cykeltur på Ven – med sikte mot stjärnorna

Från Helsingborg tar vi Råå-båtarna över till underbara Ven, ön mitt mellan Sverige och Danmark. Båtturen tar 45 minuter och väl framme lockar det platta landskapet till en cykeltur. Om du inte har med egen så finns det att hyra på plats. Ven befolkas av knappt 400 åretruntboende, men sommartid lockar öns vackra vyer och natur 10 000-tals besökare varje år. Här lät Tycho Brahe bygga Stjärneborg för ca 500 år sedan, och är än idag ett uppskattat resmål för astronomiintresserade.

Spirit of Hven

Studiebesök på Vens enda destilleri

På Ven tar vi cykeln till ett av världens minsta kommersiella potstill-destilleri, Spirit of Hven. Här tillverkar man såväl vodka och whiskey som akvavit och ekfatslagrad gin. Ett signum för destilleriet är experimentlustan. När vi gör vårt besök får ekfaten lyssna på olika musik. Om det de facto påverkar smaken på drycken återstår att se, och kommer att avgöras av experter efter att lagringen är klar.

Prova på-dykning i Öresund

Prova på-dykning i Öresund

Att dyka står på mångas lista över saker man vill testa på, därför bestämmer vi oss för att göra just det. Omgivna av riktiga proffs, och med lite tur när det gäller fri sikt under ytan tar vi på oss utrustningen för att hoppa i. Att andas under vattnet och att röra sig i tre dimensioner är en häftig upplevelse som ger mersmak. Detta är en perfekt aktivitet för dig som drömmer att en dag ta dykcertifikat.

Campingboende i Skåne

Vårt campingboende i Skåne

Nordic Camping Råå Vallar
Nordic Camping Råå Vallar

Nordic Camping Råå Vallar är en fyrstjärnig fullserviceanläggning i Helsingborg med såväl restaurang och minilivs som fin strand underbar utsikt över havet. Här finns ca 350 campingtomter – de flesta med el – och du kan välja att bo precis vid stranden eller lite mer skyddat i skuggan bland träden.

lerbergets camping
Lerbergets Camping

På Lerbergets Camping finns 155 tomter för husvagn eller husbil samt tre tältområden i en varierande miljö, med närhet till både sandstrand och skog. Anläggningen ligger vackert vid Öresunds strand med utsikt mot Danmark. Vi avslutar dagen med en kvällspromenad till Sveriges starkast lysande fyr, Kullens fyr.

Fakta om programmet

Text & foto

Text
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film