Treriksröset cover image

En tur till Treriksröset

Vi har passerat polcirkeln och fortsätter norrut en bra bit. Vi ska till Treriksröset! På vägen stannar vi i Jukkasjärvi och tittar till hur Ishotellet mår, och testar på att skulptera is. 

Ishotellet på sommaren

Ishotellet i Jukkasjärvi – Sommartid

Ishotellet är utomlands ett av Sveriges mest kända turistmål, men få känner till att hotellet har en lillasyster sommartid. Här kan du sova över i någon av sviterna, dricka drinkar ur glas helt gjorda av is eller – om du vill – testa på isskulptering.

Treriksröset

Treriksröset tur och retur

Punkten där Sverige, Finland och Norge möts är utmärkt med en gul cementklump på ett röse. Det ser kanske inte ut som så mycket, men känslan av att befinna sig i tre länder samtidigt är häftig och för många en livslång dröm. Men, som i så många fall när man är ute och åker, så är det mycket resan som är målet. Omgivningarna är vidunderligt vackra och Lapplands natur lämnar ingen oberörd.

Boende Treriksröset

Vårt boende under resan till Treriksröset

Karesuando Camping
Karesuando Camping

Sveriges nordligaste campinganläggning, Karesuando Camping, har 12 campingtomter med el och 12 stugor. Kanske inte jättestor, med andra ord, men miljöerna och upplevelsen lämnar stora avtryck i minnet. I alla fall på en sörlänning.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Laxrulle Laxwrap med pepparrot, dill och gräslök

Norrländskt tunnbröd med lax och pepparrot

4 stycken

4 tunnbröd eller vetetortillabröd
6 skivor kallrökt lax
200 g Philadelphiaost
1 1/2 msk riven pepparrot
1/2 dl finhackad dill
2 msk finskuren gräslök
2 tsk pressad citronsaft
1 tsk strösocker
malen svartpeppar

Skär laxen i små tärningar. Blanda philadelphiaost med pepparrot, dill och gräslök och vänd därefter ner laxen. Krydda med citronsaft, socker och peppar.

Bred ut laxröran över hela tunnbrödet och rulla ihop till en tät rulle. Slå in rullen i aluminiumfolie.