
En smak av Belgien
Vi åker till Belgien, närmare bestämt Bryssel och Brügge. Vi går på ölfestival, besöker humleplantage och åker till trappistklostret Sankt Sixtus i Westvleteren. Där smakar vi bland annat på det som av vissa anses vara världens bästa öl – Westvleteren XII (12). Efter smakupplevelserna på klostret besöker vi chokladmuseet i Brügge och gör egna chokladpraliner på en workshop.

Belgien Beer Weekend i Bryssel
Öl i världsklass. Det finns det gott om på Bryssels Grand-Place under första helgen i september. Då pågår nämligen Belgien Beer Weekend. Vi möter upp vår ölguide som lotsar oss runt de många bryggerierna på torget. Han följer också med på andra ölrelaterade äventyr i avsnittet.

Belgian Brewers

Humleodling i 't Hoppecruyt
Vi gör en blixtvisit i 't Hoppecruyt som ligger några timmar utanför Bryssel. Vi lär oss mer om en av de viktigaste ingredienserna i öl – humle. Humlesmaken var från början en bieffekt, då växten i ölens barndom endast tillsattes för att hindra ölen från att surna.

't Hoppecruyt

Öl av guds nåde – Trappist
Trappistklostret Sankt Sixtus i Westvleteren, där Martin och hans guide Stijn Van Houdt bland annat smakar på det som av vissa anses vara världens bästa öl, Westvleteren XII (12).

Sint Sixtus-klostret

Chokladstaden Brügge
Belgiens Venedig, Brügge, är en pittoresk stad med en historia som textilmetropol. Idag är det dock mest chokladen som lockar. Här finns ett 50-tal tillverkare och butiker på en relativt liten yta, vilket gör Brügge till en av de chokladtätaste städerna i världen. Vi testar att göra egna praliner och tar med resultatet hem.

Choco Story Brugge

Vårt boende i Belgien

Camping Memling
Camping Memling ligger ca tre km utanför Brügge. En liten och åretruntöppen anläggning i ett lummigt bostadsområde. Här finns 20 campingtomter med el och de mäter ca 80 kvadratmeter. Här finns även ett par villavagnar att hyra in sig i, samt en äng för tältare.