Avsnittsbild Baskien

De stora variationernas Baskien

När du kör söderut längs engelska kanalen på Europas fastland och till slut tvingas ta väster för att följa kusten. Då är du framme. I bedårande Baskien, där Frankrike tar i hand med Spanien. Här finns ljuvlig mat, bedårande natur och kittlande vågor som lockar till äventyr oavsett hur våghalsig du är.

Surfkurs i Biarritz

Brädor och brutna vågor i Biarritz

Vågorna som rullar in utanför Biarritz är historisk mark för vågsurfingen. Om man nu kan kalla det mark. För det var här allt den europeiska vågsurfingen började på 1950-talet, och det är fortfarande ett eldorado för vågsurfare från hela Europa. Vi går en nybörjarkurs med Svenska Surfakademin och Martin surfar sin första våg i Hendaye, precis vid spanska gränsen.

San Sebastián

Europas mathuvudstad – San Sebastián

Bästa utsiktsplatsen över San Sebastián är berget Monte Igueldo, men det är nere på stadens gator och torg du hittar den riktiga publikfriaren – maten. San Sebastián har flest Michelin-stjärnor per capita i världen och om du är snäll och bjuder med dina smaklökar hit så gör du dig själv en tjänst om du kommer hungrig.

San Juan de Gaztelugatxe

Klostret San Juan de Gaztelugatxe

Om det är några som genom tiderna varit duktiga på att göra anspråk på fina tomter att bygga på, så är det munkarna. Och då kanske framförallt de som på 800-talet, i Johannes döpares ära, uppförde San Juan de Gaztelugatxe. En smal stenbro av 241 trappsteg får igång andningen, men det är verkligen värt det.

Santiago de Compostela

Pilgrimslederna mot Santiago de Compostela

Att vandra pilgrimsled är för många, även icke religiösa, en livslång dröm. Och det är förståeligt. Naturen är storslagen och stämplarna du får i ditt häfte är ett fint bevis på att du klarat utmaningen. Du väljer själv hur lång del av en led du vill gå. Vissa väljer att dela upp en sträcka på flera gånger, lite varje år. Målet för alla leder är Santiago de Compostela i nordvästra Spanien.

Boende i Baskien

Vårt boende i Baskien

Le pavillon Royal Camping
Le pavillon Royal Caming

Denna campingplats ligger strax söder om Biarritz på den franska västkusten. Det är den enda femstjärniga anläggningen med strandläge i området. Här finns totalt ca 300 campingtomter, varav två tredjedelar är anpassade för husvagn och husbil. Oavsett vilken av tomterna du hamnar på så hör du vågornas brus.

Camping As Cancelas
Camping As Cancelas

Camping As Cancelas är en högt belägen och åretruntöppen anläggning i Santiago De Compostela. Här finns både tomter och stugor att hyra, och om värmen är för påträngande, eller om fötterna trötta efter en lång vandring, så finns här också en pool. Fint läge och ca 20 minuters promenad in till staden och den enorma katedralen.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film