Adria MTB hillside

Vilken husbilsmodell passar dig och din semester bäst?

Allt fler svenskar väljer att tillbringa sina semesterveckor i husbil. Faktum är att detta är den boendeform som växer starkast just nu – sedan 2010 har övernattningarna med husbil ökat med över en halv miljon. Men vad finns det egentligen för olika typer av husbilar?

Innan vi tar en närmare titt på utbudet så kan vi konstatera att det finns en uppsjö modeller inom de olika kategorierna där utrustning och planlösningen kan anpassas på många olika sätt. Detta gör variationen stor – så här kommer en genomgång av de grundläggande skillnaderna.

Adria med altan
Adria Plåtis

"Plåtisen"

Det här är den enklaste varianten av husbil – även kallad kompaktbil. I princip kan man säga att det är en ombyggd varubil. Det som gjort att denna typs popularitet skjutit i höjden de senaste åren är smidigheten. De är relativt små och det är inga problem att ta bilen in i städer eller att parkera vid den lokala ICA-butiken. Eller för den delen att ta sig fram med på små slingrande vägar nere i Europa. Vissa använder till och med denna typ som andrabil i familjen. Inuti är de ofta lika välutrustade som större modeller. 

Sovplatser: 2 - 5 
Standardmått: längd 5,40 - 6,30 m, bredd 2,05 m
Nypris: 500 000 - 600 000 kronor

Adrias Halvintegrerade

Halvintegrerad

Namnet kommer av att bodelen är påbyggd på ett fordon vars förarhytt är original. I Sverige är främre delen oftast ett Fiat-chassi. Förarhytten är rymlig och stolarna går att svänga runt och blir då en del av interiören. I vissa modeller kan man hissa ner en dubbelsäng från taket i främre delen för att skapa fler sovplatser.

Sovplatser: 2 - 5
Standardmått: längd 6 – 8 m,  bredd 2,20 - 2,32 m
Nypris: 600 000 - 800 000 kronor

Adria husbild Alkov

Husbil med sovalkov

Med sovalkov

Om någon husbilsmodell är specialanpassad för barnfamiljen så är det denna. Denna variant av halvintegrerad husbil har en alkov tillbyggd ovanpå förarhytten. Detta göra att man kan natta barnen en halvvåning upp och sedan fortsätta umgås.

Sovplatser: 2 - 5
Standardmått: längd 6 – 8 m,  bredd 2,20 - 2,32 m
Nypris: 600 000 - 800 000 kronor

Adria helintegrerad

Helintegrerad

Denna variant är specialbyggd från grunden som husbil och är lika bred fram som bak. Rymden inne i bilen blir påtagligt större vilket också medför att utrustningen får mer utrymme. Tycker du att rörelsefrihet och bekvämlighet är värt att betala för så är detta det naturliga valet.

Sovplatser: 2-6
Standardmått: längd 6 – 9 m,  bredd 2,20 - 2,32 m
Nypris: 800 000-1 200 000 kronor

Lyxhusbilar

Här sparas det inte på något.

Lyxhusbilar

I dessa gigantiska lyxvarianter sparas det inte på något. Fullutrustat kök och badrum är standard. Golvvärme i hela boendet en självklarhet och givetvis finns plats för en fin kaffemaskin och vinkyl. När du köper en sådan här behöver du knappast något annat boende. I bakdelen finns det på de ”mindre” varianterna plats för en moped i de större kan du parkera en mindre bil. Kan vara bra att ha med om du vill ge dig ut på utflykter. Trevlig resa.

Sovplatser: 2 - 6
Standardmått: längd 8 – 12 m,  bredd 2,40 – 2,50 m
Nypris: 2 000 000 – 5 000 000 kronor