Camping och Caravan Park Kamerun

Tips och råd inför husvagnsköpet

Går du i tankar om att köpa husvagn? Vad roligt! Då har du härliga dagar framför dig, omgiven av trevliga människor eller orörd natur. Det bestämmer du ju helt själv. Här har vi samlat lite information om vad som kan vara bra att tänka på när du köper husvagn.

På campingplatser runt om i Sverige och Europa är sammanhållningen gästerna emellan ofta god – och det är inte så konstigt. Inga gräsmattor att klippa, inga fasader att måla om – bara härlig avkoppling med roliga aktiviteter inpå knuten. Men det innebär ofta en del pengar och urvalet av husvagnar är stort. Ska du köpa den av en auktoriserad handlare eller via privatannons? Bredd, komfort, isolering, viktbegränsningar för ditt körkort... Ja, det är mycket att tänka på.

Husvagn i höstskog

Med skogen som granne

Innan du beslutar dig för modell:

  • Hur mycket pengar är du villig att betala för en husvagn? Generellt kan man säga att du får vad du betalar för. Visst, du kan göra fynd, men om ett erbjudande låter för bra för att vara sant så är risken stor att det också är det.
  • Hur många är ni som ska semestra i husvagnen? Är det bara du och en till? Ska barnen eller barnbarnen följa med? Antalet bäddar varierar i olika modeller.
  • Vilken komfort är viktig för dig? Toalett och dusch? Automatiskt levelsystem på stödbenen? Stora förvaringsmöjligheter? Kylstorlek? Specificera och rangordna det du söker. Du kanske inte kan få allt.
  • Vart ska du med din vagn? Husvagnar tillverkade i norden är ofta anpassade efter vårt klimat. Om du mest ska glida ner längs solkusten om våren så kanske vinkyl är viktigare än värmeisolering?
  • Hur tungt släp får din bil dra? Se ditt fordons registreringsbevis eller använd transportstyrelsens släpvagnskalkylator.
  • Hur tungt ekipage får du köra med ditt körkort? Med ett vanligt B-körkort får du köra ekipage med en totalvikt mindre än 3 500 kg. Du kan avlägga ett förarprov hos Trafikverket för att köra med tyngre släp (Körkortsbehörighet ”B96” eller ”BE”)
  • Har förvarar du husvagnen över vintern? Många husvagnar klarar att stå ute över vintern, men om den ändå inte ska rulla kan du likaväl ”ställa av” den och förvara den under tak. Om du inte har möjlighet själv: kolla på nätet. Ofta finns det plats för en symbolisk slant i någon ladugård inte allt för långt bort.

Var köper jag min husvagn?

Det finns flera fördelar med att köpa hos en auktoriserad handlare. Speciellt om det är din första husvagn. En handlare kan dels hjälpa och guida dig i ditt val, då de ofta har ett gediget utbud, dels är risken för otrevliga överraskningar under din första tid på vägarna mindre. Som kund hos en näringsidkare har du alltid 36 månaders reklamationsrätt på fel som förelegat vid leveransen. Det är dock du som har bevisbördan. Om felet uppenbarar sig inom sex månader efter köpet anses felet ha funnits redan från början och köparen ska snarast anmäla felet till säljaren. En handlare ansluten till Husvagnsbranschens Riksförbund har förbundit sig att följa Allmänna Reklamationsnämndens (ARN) rekommendationer vid en eventuell tvist.

Bil och husvagn

Aktivitet eller vila - det bestämmer du

Par vid stranden camping Gone Camping

Bo riktigt nära vatten.

Försäkring

Det finns inga krav på en unik trafikförsäkring för husvagnen. Den täcks av dragfordonets dito. Men släpet, precis som dragfordonet, måste vara registrerat, påställt, besiktigat och skattat. Halv- eller helförsäkring som täcker brand, stöld och liknande tråkigheter är alltså frivilligt med rekommenderas. Fråga ditt försäkringsbolag om pris. Ofta erbjuder de paketpriser om du har till exempel hem och bil försäkrade i samma företag.