Bedårande Bohuslän Daftö

Marstrand och Koster i Bohuslän

Ingen djupdykning kanske men vi besöker Koster och Kosterhavet – Sveriges första marina nationalpark –  med cyklop och snorkel. Sedan tar vi en magisk ballongtur från Marstrand över en glittrande skärgård.

Ballonflygning i Bohuslän

Ballongflygning över Bohuslän

Vi beger oss till Marstrand och Karlstens fästning. Härifrån ska vi bege oss rakt upp i luften för att beskåda det vackra landskapet ovanifrån – och dessutom under stundvis påtaglig tystnad.

Snorkeläventyr i Kosterhavet

Snorkeläventyr i Kosterhavet

Snorkling är för många förknippat med Röda havet eller kristallklart vatten vid någon grekisk ö. Men faktum är att du inte behöver åka så långt för att med egna ögon se livet under ytan. Vi ger oss iväg till Saltö och testar en ca 200 meter lång snorkelled som börjar här, i Hasslebukten på Saltö.

Lovéncentret

Mer om livet under ytan hos Lovéncentret

Vi gör ett besök på Lovéncentret på Tjärnö. Här samlas forskargrupper från både Göteborgs universitet och andra svenska lärosäten, för att undersöka men också utbilda.  Vi lär oss mängder av saker om vilka som bor i vattnet utanför – Sveriges första marina nationalpark, Kosterhavet.

Havtorn i Strömstad

Silje-Eks Havtorn utanför Strömstad

En växt som trivs i Bohusläns salta miljö är havtorn, även av vissa kallad Nordens passionsfrukt. Havtorn har fått sitt namn av att den har vassa törnen och att den trivs vid havet. Vi besöker Silje-Eks Havtorn i Strömstad som odlar, förädlar och säljer havtornsprodukter; marmelad, dessertsås, sylt, gelé, nektar, musli, mjöl, te och godis.

Boende i Bohuslän

Vårt boende i Bohuslän

Daftö Resort
Daftö Resort

Femstjärniga Daftö Resort, 3 km utanför Strömstad, har mycket för alla, men mest för de små. Utöver de lekglada piraterna finns Daftöland, där besökaren kan välja bland mängder av roliga saker att göra; vattenattraktioner, bergochdalbanor, hoppborgar och mycket mer. På Daftö Resort kan du också skämma bort dig lite extra på anläggningens restaurang. Här serveras frukost, lunch och middag för den som vill.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Havtorn- och chokladmousse

Havtorn- och chokladmousse

4 personer

2 dl havtorn, (går bra med frysta)
2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, 70%
2 st äggulor
1 msk råsocker
(Ev. en skvätt rom om så önskas)

Så här gör du:

Ta bort några bär för garnering och mosa därefter resten med en gaffel. Tillsätt råsocker och rör om. Bryt chokladen i en skål och låt den smälta i vattenbad. Vispa grädden hårt och blanda i de mosade havtornbären. Rör ned en äggula i taget i den smälta chokladen. Vänd ner havtorngrädden i chokladsmeten. Klicka moussen i fyra koppar eller glas. Låt stå en timme i kylskåp före servering. Garnera med havtornbär innan du ställer fram dem